Johan i Moçambique

06 mars 2007

I Tanzania

Jag skriver bloggen fran Uhuru hostel i Arosha i Norra Tanzania, i foten av det hoga Mount Kilimanjari. Resa hit gick bra forutom att fisken pa kenyas flygplats i Nairobi inte var god. Fran Nairobi till Kilimanjari flog jag med Precios airways, med ett litet propellerplan. Det sag inte sa nytt ut men det tog mej ju hit...

Resan med bil i Mocambique var lang och harlig. Simon Strom, Anders hagman och jag korde upp en av de bilar som ska anvandas av Tectona Forest. Vi besokte tre skogar som drivs av Vasteras Stift: Levas Flor i Sofala, Tectona i Zambesia och Chiqweti ni Niassa. Har tyvarr ingan bilder att ladda upp annu men landskapet var majestatiskt i Zambesia, med hoga berg och boljande grona landskap. I Tectona invigdes hornstenen till ett laberatorium och jag och Anders Hagman fick halla champagne pa den forsta byggstenen, tillsammans med borgmastaren.

Nar vi var i Levas Flor fick vi besked om att en cyklon var pa vag at vart hall. David som ar direktor pa Levas Flor skickade en mattransport till Beira for att vi skulle klara oss tre veckor om cyklonen skulle forstora vagarna dit. Cyklonen vande dock soderut igen. Inhambane och Vilanculo fortordes dock av cyklonen. Lodgen som vi bodde i forsta natten vid Inhambane finns kanske inte kvar idag. Pa vagen stannade vi ocksa vid Esperanca Bertas memorial. Det ar biskop Sengulanes hustrus dodsplats. Ett sjukhus, kyrka och skola dar arr uppbyggt och uppkallat efter henne. Vi tog manga kort dar, de sista korten som togs innan cyklonen antagligen, det mesta sags vara forstort nu.

Det var roligt att fa se skogarna som stiftet driver. De ger ca 1200 manniskor jobb under hogsesang. Samtaidigt finns fortfarande manga problem att brottas med. De flesta som fatt jobb har aldrig haft lonearbete tidigare. Vi fick hora om arbetare som slutat efter 2-3 manader for att de var nojda med den lon de fatt! Det finns ju ingen orsak att arbeta om man redan har pengar!? Andra kanske ville dela med sej av arbetet till sina syskon etc. Det ar helt klart mycket som hander nar manga i en by far jobb, affarer och kiosker oppnas och fler far jobb nar pengarna borjar cirkulera. Skogarna ska ocksa utbilda sin personal i HIV och Malaria fragor och har kommer den anglikanska kyrkan in som viktig samarbetspartner. De ska ocksa hjalpa arbertarna att planera sin hushallsekonomi.

Har i Tanzania har alla SKM medarbetare i Ostra och Sodra Afrika samlats for konferens om mission. Kul att traffa alla avlagsna kollegor!