Johan i Moçambique

25 oktober 2006

Maciene



Hej.
idag ska jag till Maciene för prästmöte och kyrkofest. Hela den anglikanska familjen är inbjuden till helgen för att vara tillsammans. Vi präster åker dock redan idag och ska ha konferans och inspirationsdagar.

Jag var i maciene i förrgår med min regionshandläggare (chef). Maciene är en klassiskt missionsstation med skola, sjukhus och kyrka. PÅ den vänstra bilden ser ni bygget av den stiftsgård som kyrkans unga i Västerås stift samlar in pengar till. Bilden till häger visar domkyrkan som också ligger i Maciene. Orsaken var att när kyrkan etablerades kring 1870 talet så fick man inte bygga katedraler i Maputo om man inte var katolik! Därför byggde man den på landsbygden 3,5 mil norr om Xai Xai.

För övrigt har Olof och jag besökt en olika organisationer som venska kyrkan samarbetar med, bl.a Mocambiques ecumensika råd och Lutherska världsförbundets "world service" (alltså Lutherhjälpen på svenska).

Samora Machels dödsdag har blivit helgdag. Det var 20 år sedan (den 20 oktober) som hans flygplan störtade, troligtvis pga av sydafrikanskt sabotage. Hela dagen visades dokumentärer om Samora Machel på TV och det var intressant att få lära sej lite mer. De flesta här nere tycks mena at om Machel inte hade dött så hade Mocambique varit ett bättre land i dag. Han hade stor förtroende i många läger. Helgdagen ägnades åt fredstal och om att aldrig mer gå ut i krig. Renamo (rebellerna mot Machells Frelimo då, men ett politiskt parti i parlamenetet idag) boycottade dock denna nya ledighet på att antal platser om jag förtod det rätt.

rapport från kykofesten i Macienne kommer nästa blogg!

1 Comments:

  • Åh, minnerna kommer tillbaka från Maciene, även om det var några år sen jag var där :) Denna oerhörda värme (både vädermässigt och mänskligt) men också gemenskap i allt. Här är det minusgrader och snart är snön på väg på riktigt, ingenting som du saknar?

    By Anonymous Anonym, at 10 november, 2006  

Skicka en kommentar

<< Home