Johan i Moçambique

18 oktober 2006

Machamban





Machamba är ett mocambiquanskt ord för litet lantbruk, jordplätt, kollonilott. I lördags fick jag och Malin besöka Batos och Elias Machambas. De låg inte så långt från Maputo i km räknat, men i tid tog det ett par timmar att åka dit i lös fin sand. Bato har just fått sin machmamba tilldelad och det var för att han skulle få se sin jordplätt som vi åkte ut. Nu var där bara karg jord men han hoppades kunna börja odla något och sedan sälja det och få en liten inkomst. Han vill även bygga ett litet hus dit han kan åka och studera i fred. Det var en mycket lugn och avskild plats får man säga, dessutom var det en av de varmaste dagarna hittills, ca 38 grader i solen...

Det intressanta var att machamban inte var utmärkt på något sätt med färg, stenar eller band. En kvinna i byn visade bara med handen att här låg hans land, från det trädet till det trädet där borta, och ut mot den kullen där... Tala om lokal kännedom. Så där är alltså stora delar av landsbygden indelad, utan någon annan markering än att de som bor där vet vad som är vems!

Det fanns även en liten strå-kyrka här ute i Boane, som området heter. Den kvinna som ansvarade för kyrkan gav mej olika gåvor att ta med hem; majskolvar, sockerrör och en tupp! Tuppen gav jag till Elias och Bato när vi kom hem. Tyckte att de förtjänade den bättre än jag, men som ni kan se på en bild hanterar jag tuppen mycket världsvant!

De övriga bilderna är inte från Batos machamba utan från Krugerparken. Vi åkte dit i onsdags över en dag. Safarit slutade dramatiskt med punktering just när vi kört ut genom porten. Tur det inte hände under trädet med Leoparden kanske. Det började också dramatiskt med att en tjej från Etiopien som åkte med i vår bil, inte kom in över den sydafrikanska gränsen. Hon blev då inklallad för förhör då hon hade försökt immigrera in i Sydafrika utan visum. Sedan fick hon betala ett nytt visum för att få återvända in i Mocambique. Detta fick dr Olle att citera bibeln: "Från dem som inget har ska tagas ifrån också det som de inte har." Ingen Krugerpark för henne alltså, utan bara en minibuss tillbaka till Maputo.

1 Comments:

  • Ååååh..tänk om man kunde genomföra det synsättet på sin egendom även i sverige! Men fungerar det till 100% i Mocambique? Det kommer inga giriga typer och kräver millimeterrättvisa?

    Förövrigt hoppas jag att du fortfarande trivs där nere och att livet är gott.
    Oj!? Höll på glöma, forget. Kan du kirra en svart Samora t-shirt till mig så blir jag en glad typ.

    Frid P.

    By Blogger Unknown, at 20 oktober, 2006  

Skicka en kommentar

<< Home