Johan i Moçambique

06 maj 2007

S.t Monica

S.t Monica var mamma till den afrikanske kyrkofadern St Augustinus. Enligt Augustinus var det hans mor som ledde honom in i sin kristna tro. I St Monicas församling i Malhazine var det fest idag. Biskopen var där och predikade om mammors betydelse och att vi alla är utvalda av Gud redan i moderlivet. Eftre gudstjänsten hade vi fundraisnig för att återuppbygga kyrkan som ju blev skadad när Paiol exploderade. Vi bjöds också på en god lunch och tårta.

Paiol är ännu ett stort samtalsämnde i Maputo, många är ju fortfarande bostadslösa och vi ser spår av explosionen runt om oss. Vad är det som folk pratar om? Jo, att Paiol, vapenförådet med sovjetiska vapen från inbördeskriget skulle ha flyttats ut ur staden redan i slutet av 80 talet. Sydafrika hade experter här redan då och erbjöd hjälp, av olika anledningar sköts projektet upp. Flera gånger har det varit mindre explosioner i Paiol, senast så sent som i februari och så nu då den 23 mars, då det mesta sprang i luften. Officiellt säga att explosionerna beror på det rekordvarma vädret. Folkets sanning är dock en annan; under flera års tid ar soldater utvunnit kvicksilver från vapendepån! Detta kvicksilver behövs vid guldvaskning och har sålts eller används till det. För att utvinna kvicksilvret måste man ha höga temperaturer och det är eld från denna utvinning som lett till explosionerna. Så ni får väl välja vilka ni tror på, folket eller regeringen. Mot regeringen talar att det var rekordvarmt i Maputo, men först dagen efter explosionen...

Förra veckan var jag på bröllop i Jardim do namoradas. Biskopens äldste son, Theo, gifte sej med Gena. Många celebriteter var där bland de 350 gästerna; Mandelas hustru Graca Machell, biskopen i pretoria och flera ministrar, bl.a en just nu inte så populär försvarsminister... Bröllopet var förtås pampigt med dansuppvisning m.m.