Johan i Moçambique

12 maj 2008

Moisena


Tack alla som hjälpt till! Nu är Moisenas andra operation i ansiktet avklarad och vi är tillbaka i Maputo! Nu väntar eftervård så att det läker bra och svulnaden lättar. Hitentills ser det väldigt bra ut, inga tecken på inflamation etc.


Vi for till Pretoria förra tisdagen kl 7 på morgonen. Vi kom fram vid 16.30 tiden och hittade sjukhuset relativt snabbt. Prof Coetzee hade bokat in oss på ett statligt sjukhus som hade en privat mottagning också. Det var BETYDLIGT biligare än förra året då vi var på ett rent privatsjukhus och var tvungna att betala full avgift. Nu hade vår Professor lyckats tala för Moisenas sak så att vi bara behövde betala samma pris som om hon vore sydafrikan. Heder till honom! Redan på onsdag morgon opererades hon och det var härligt att se henne vid gott mod när operationen var över ca 3 timmar senare. Största faran vid denna operation är att blodflödet kan vara svårt att stoppa. Henganiomet innebär att blodkärlen inte är normala utan inlindade i varandra i ett nystan som bara växer sej större och större. En oskicklig läkare kan alltså ställa till med mycket skada om han/hon skär på fel ställe. Allt går inte att ta bort eftersom ansiktets nervtrådar och syretillförsel är beroende av detta trassel, men mycket gick att ta bort.


Moisena är så mycket starkare och piggare än hon var förra året. Att benet amputerades bort räddade nog faktiskt livet på henne. Nu när vi kan se hur pigg hon kan vara, förstår vi hur trött hon var pga av benets sår som aldrig läkte.


Moisena fick vara kvar på skukhuset till och med lördag eftermiddag. Då var det för sent att åka tillbaka till Maputo, en sträcka på 60 mil. Vi övernattade därför utanför Nelspruit och dagen därpå åkte vi hem via Krugerparken. Denna nationalpark som lockar turister från hela världen är tyvärr nästan helt okänd bland många Mozambiqaner. Eftersom många inte har pass eller bil så blir det aldrig av att åka och se på elefanter och lejon. Entren är dock ganska beskedlig, en person med pass från ett land i Södra afrika behöver bara betala 30 rand för en dag i parken, alltså ca 25 kronor. Det kändes bra att unna oss denna lilla omväg till Maputo, det var säkert första och sista chansen för Moisena och hennes mor att få se denna del av Afrika. Det var 43 grader varmt tyvärr så de flesta djur gömde sej i skuggan, men vi såg ändå tillräckligt; Zebror, giraffer, elefant och vildsvin m.m. Hotellet där vi bodde bjöd dessutom på gratis undehållming i form av en apfamilj som lekte utanför våra sovrumsfönster.