Johan i Moçambique

28 april 2008

Diakonvigning och prinsbesök





I går diakonvigdes 7 av mina elever från prästseminariet. I Anglikanska kyrkan blir man alltid diakon innan man vigs till präst, det brukar ske ca ett år senare. I en enkel mässa i torsdags fick de 7 kanditaterna reda på i vilken församling de ska jobba första året. Några blev smått chockade när de hörde namnet på ngn liten församling ute i bushen. Att bara ta sej dit är ett konststycke! Alla vet dock redan från början att det är biskopen som sänder ut dem och det kan som sagt bli vilken plats som helst...
Kyrkan i Chamanculo var överfyll av männsikor och det var en glad och festlig högtid med mycket sång och varma applåder för de nyvigda. Biskopen predikade om att jorden är full av Guds härlighet. Särskilt ville han uppmuntra dem att berätta detta för ungdomar samt att i framtiden också utnytta nya kommunikationsmetoder.
Nägra skillnader från en svensk präst/diakonvigning? Ja, bl.a. prostration (förekommer i vissa svenska stift med) som ni kan se på överstabilden, nämligen att kanditaterna ligger ner under det att församlingen ber om Guds ande över deras tjänst. En annan skillnad var att var och en fick underteckna sina diakonlöften samt intyga sin trohet mot biskopen genom att kyssa hans ring. Alla kanditater sa också sina namn inför församlingen ett antal gånger i samband med olika löften.

Förutom denna stora högtid, där jag som en av deras lärare naturligtvis känner mej stolt, så firade vi Theos och Ginas ettårsjubileum som gifta. Jag var officiell fotograf och tog 380 bilder på dem under dagen. De hade tacksägelse i kyrkan för sitt äktenskap och sedan firade vi i stadsparken samt hemma i biskopens lägenhet.

Gatubarnsprojektet som kyrkan driver där jag bor fick fint besök igår. Prinsen av Danmark var där. Tyvärr kunde jag inte hälsa på honom då jag hade fullt upp med annat, men barnen berättade entusiastiskt på kvällen att de spelat teater för honom och visat allt de gät på projektet. I ca två timmar hade han varit där!

ha det så gott!