Johan i Moçambique

02 december 2005

religiösa ledare med HIV

Stigmata vara präst och hivsmittad.

I går på Världaidsdagen så arrangerade Svenska missionsrådet ett seminarium i Sida-huset. Vi på missionärskursen var där och blev djupt berörda av det vi hörde. Vi fick möta medlemmar från AMARELA+, religiösa ledare som lever med HIV. Kyrkans tidning skrev om deras arbete:

Nätverket Anerela+ (African Network of Religious Leaders living with or personally affected by hiv or aids) har runt 1000 medlemmar.Anerela+ finns i sju afrikanska länder, och har kontaktpersoner i 15.Såväl kristna som muslimska ledare ingår i nätverket.Svenska kyrkans mission stödjer Anerela+.

- Det var en stor lättnad, minns Amin Sandewa känslan efter att han berättat för sin församling om familjens hemlighet.När Amins fru fött deras tredje dotter orkade hennes kropp inte mer. Makarna gjorde hivtest. De var smittade. Frun återhämtade sig aldrig och dog, liksom dottern. Några år tidigare hade ännu en dotter lämnat dem. Kvar i livet fanns Amin och den äldsta dottern. Amin bestämde sig för att gå ut med sanningen.Öppenhet vann respektMed öppenheten försvann spekulationerna kring hans familj. Med öppenheten vann han också respekt: Se, han är ärlig. Och Amin själv kom att må bättre själv rent fysiskt.

– Att berätta innebar ett psykologiskt helande.

Skynda långsamt
Amin Sandewa är samordnare för ett nätverk för hivsmittade eller aidssjuka religiösa ledare i Tanzania. Nätverket har 70 medlemmar men Amin är den ende som öppet lever med hiv. Amin låter dem skynda långsamt. Första steget är att erkänna för sig själv och sin familj.
– Vi tvingar ingen att gå ut offentligt. Men visst, man är ingen riktigt soldat utan att vara öppen.Kamp mot okunskapAmin behöver fler soldater i kampen mot hiv/aids, och i kampen mot okunskapen om sjukdomen. Mot diskrimineringen, fördömandet och stigmatiseringen.– Religiösa ledare lever med en dubbel stigmatisering. Hiv associeras med icke-moral. Och en religiös ledare förväntas vara mer moralisk än andra, säger Japé Heath, anglikansk präst från Sydafrika, också han hivsmittad.

Sex nedbrytande attityder
Japé Heath var med och bildade Anerela+ år 2002, ett afrikanskt nätverk för religiösa ledare som antingen själva är hivsmittade, eller har en smittad närstående. Anerela+ tar upp kampen mot sex nedbrytande attityder gentemot hiv/aids: stigmatisering, tystnad, diskriminering, förnekelse, handlingsförlamning och missriktad hjälp.– Det sista är det värsta. Saker som sägs och görs kan göra mer skada än nytta. Ett vanligt budskap i Afrika är att aids dödar. Anerelas uppgift blir att komma med ett livets budskap: Du kan leva med hiv. Du kan leva positivt, säger Japé Heath.

Våga testa sig
Anerela+ lägger stor kraft vid att uppmuntra människor att våga testa sig. Sjukdomen sprids av miljontals människor som inte vet att de är smittade. Rädslan för diskriminering hindrar människor från att ta reda på om de är smittade.Anerela+ har många murar att forcera. Inför Japé Heath gav en grupp biskopar från flera kristna kyrkor i Tanzania uttryck för synen att aids är Guds straff till människor för deras synder. Många gånger används ordet synd när man egentligen vill säga sex, menar Japé Heath.
– Sex görs till den värsta av synder. Man glömmer skattefusk, stöld och till och med mord.

Kunde ha överlevt
Amin Sandewa känner ett ansvar att fortsätta leva som hivpositiv och att lyfta fram sitt eget liv som exempel. Hade han och frun testat sig tidigare hade hon kanske levt i dag.
– Som präst har jag en skyldighet att hjälpa människor som är hivpositiva att leva positivt, och gentemot dem som inte är smittade har jag en skyldighet att uppmana dem att vara försiktiga. Jag känner uppdraget djupt i mitt hjärtat, säger Amin.Han börjar få förståelse för sina försök att inom kyrkan tala mer om sex.
– Det är viktigt att människor lär sig mer om sex, och att de kan njuta av det. Annars finns risken att den som är otillfredsställd söker en relation utanför äktenskapet.

Deltar i julinsamling
Amin vill också lyfta fram kopplingen mellan hiv/aids och ojämlikhet. Många afrikanska kvinnor jobbar hårt i hemmet hela kvällen och servar sin man. Någon ork till sex finns inte. Kanske söker mannen då sex utanför hemmet.Amin Sandewa och Japé Heath är i Sverige tillsammans med Annie Kaseketi, pastor i apostoliska kyrkan i Zambia, som ett led i Svenska kyrkans missions julinsamling. Japé Heath vill inför den rika världen lyfta fram fattigdomsperspektivet.
– Hiv/aids är bara ett tecken på orättvisorna i världen. Knappt tio procent av dem som skulle behöva bromsmedicin får den. De mest mottagliga för sjukdomen är fattiga människor, de som redan har ett nedsatt immunförsvar. Kampen mot fattigdomen går hand i hand med kampen mot aids.

1 Comments:

  • hej Johan.
    Det var mycket tänkvärt. Hur skulle världen se ut utan dej!
    Syster Anna
    Jag hälsar på 2007

    By Anonymous Anonym, at 04 december, 2005  

Skicka en kommentar

<< Home